Welcome Citizen!

Simpan sekarang, beli nanti. Kami akan memberitahumu jika harga turun!

Welcome Citizen!

Setup your account or continue reading!

Settings
cover image

12 Mesin Jahit Murah & Berkualiti 2023 (Di Bawah RM500)

Menjahit bukan sekadar hobi malah dapat menambah pendapatan

Jika anda mempunyai skil dalam dunia jahitan, sebaiknya gunakan sebaik yang mungkin.

Pastikan rumah anda ada jenama mesin jahit terbaik supaya dapay guanakn skil yang ada.

Jadi kami sokong hobi dan minat anda dengan menyenaraikan jenama mesin jahit terbaik.

Jangan risau, kami senaraikan harga mesin jahit dalam range berpatutan. 


Senarai 12 Jenama Mesin Jahit Terbaik

Mesin jahit terbaik secara keseluruhan
Semak RIINO Sewing Machine Portable Handheld Dual Speed harga dibawah:
add_circle 2 tahun waranti
add_circle Ada pemegang
add_circle Ada 12 corak jahitan
add_circle Ringan & kompak, hanya 2 kg
add_circle Ada built-in pemotong benang & pita pengukur
remove_circle Kurang sesuai untuk bisnes menjahit

Sebab Menjadi Pilihan Utama;

Jenama mesin jahit terbaik Riino ini akan memudahkan kerja-kerja menjahit malah dilengkapi dengan lampu, jadi tak ada masalah jika menjahit ketika waktu malam.

Ciri-ciri;

Memang sesuai digunakan untuk anda yang baru berjinak-jinak dalam bidang jahitan sebab lengkap dengan 2 kelajuan iaitu perlahan dan laju. 

Boleh pilih sama ada nak hidupkan mesin ini dengan pedal kaki atau jahitan tangan. 

Malah terdapat 2 cara jahitan yang boleh digunakan iaitu forward atau reverse.  

Lengkap juga dengan penyelaras tekanan (tension adjuster) dan mesin ini boleh berfungsi dengan menggunakan elektrik atau bateri (4 bateri AA). 

Paling best, terdapat laci kecil pada mesin ini untuk simpan benang supaya tak bersepah. 

Review;

‘Dah try guna, memang senang dan sangat best. Kalau tak tahu guna pun, boleh rujuk YouTube. Lagipun, comel & ringan, mudah nak dibawa ke mana-mana,”

Semak MAX + Miller Aurora SA20 Dual Speed 12 Stitch Patterns Sewing Machine harga dibawah:
add_circle Ada built-in pita pengukur
add_circle Mudah dibawa
add_circle Ada lampu menjahit
add_circle Sesuai untuk pemula
remove_circle Perlu berhenti guna lepas 30-45 minit agar tidak overheating

Sekiranya anda mencari mesin jahit yang murah, boleh beli mesin jahit jenama ini. Ada 12 corak jahitan yang boleh anda gunakan. 

Jadi, lepas ni boleh reka sendiri baju raya seisi keluarga sebab memang mudah untuk jahit lengan pakaian. 

Selain kelajuannya yang boleh dilaraskan, anda boleh pilih sama ada nak mula menjahit dengan suis tangan atau pedal kaki. 

Turut lengkap dengan built-in tension adjuster, pemotong benang dan laci untuk simpan alat jahitan. 

Jika rosak, jangan risau sebab alat ini dilengkapi dengan warranty 1 tahun.

WIKI Serger Overlock Machine FN10-4D Mesin Jahit Tep
Semak WIKI Serger Overlock Machine FN10-4D Mesin Jahit Tep harga dibawah:
add_circle 2 jarum
add_circle Boleh jahit jeans & kapas
add_circle Kuasa motor 100W
add_circle 4 benang jahitan overlocking
remove_circle Berat, 7.5kg
remove_circle Tempoh jaminan hanya 3 bulan

Lepas ini, tak perlu lagi susah-susah ke tukang jahit professional semata-mata untuk siapkan jahitan tepi dengan adanya mesin Wiki ini. 

Saiznya tidak begitu besar, jadi sesuai diletakkan di sebelah mesin jahit biasa agar lebih mudah digunakan.

Sesuai digunakan untuk buat kelim, jahit tudung, t-shirt dan fabrik kait. 

Kelajuan mesin jahit ini juga bukan biasa-biasa kerana ia boleh jahit 1,200 jahitan per minit.

Mesin jahit murah untuk pemula
OSMO Portable Handheld Sewing Machine
Semak OSMO Portable Handheld Sewing Machine harga dibawah:
add_circle 12 paten jahitan
add_circle Ada laci kecil untuk simpan benang
add_circle Lengkap dengan pemotong benang
add_circle Fungsi reverse & forward
add_circle Ada pedal kaki
remove_circle Mungkin kurang sesuai untuk kain tebal

Dengan berat yang hanya 3 kg, mesin jahit OSMO memang mudah dibawa ke mana saja dan menjimatkan ruang kerana saiz yang kecil dan portable.  

Direka mempunyai lampu agar boleh nampak jarum dan benang dengan jelas ketika menjahit. Jadi, sangat sesuai untuk anda yang baru belajar menjahit. 

Malah, direka untuk jahit lengan dan pelbagai jenis bukaan kecil pada pakaian. 

Tak perlu risau tentang sebarang kerosakan sebab diberikan warranty 1 tahun. 

Paling best, pita pengukur dan built-in tension adjuster turut tersedia pada mesin ini. 

Mesin jahit murah untuk jeans
Sewing Machine FHSM 505A
Semak Sewing Machine FHSM 505A harga dibawah:
add_circle 2 mod kelajuan
add_circle Benang berganda
add_circle Ada lampu LED & laci kecil
add_circle Terbaik untuk jahit lengan
remove_circle Waranti hanya 3 bulan

Nak cuba jahit sendiri baju kurung atau baju melayu untuk anda dan pasangan?

Boleh cuba mesin jahit jenis portable ini kerana jahitan pakaian dijamin kemas dan cantik. 

Direka dengan ciri jahitan ke depan dan ke belakang dan boleh memutarkan benang semula secara automatik, jadi tak perlu buang masa buat secara manual. 

Terdapat bahagian pedal kaki dan gelendong juga turut tersedia untuk anda.

Selain itu terdapat 12 pattern jahitan yang boleh dipilih dan pelbagai jenis pakaian boleh anda siapkan untuk keluarga seperti tudung dan alas meja.

Nak jahit lipatan kaki pada seluar jeans juga tiada masalah sebab boleh jahir banyak lapis.

Cara mesin ini berfungsi sama ada menggunakan 4 bateri AA atau sambungan kabel.

SwissThomas Sewing Machine Stitch Xpert
Semak SwissThomas Sewing Machine Stitch Xpert harga dibawah:
add_circle Boleh putar semula benang dengan automatik
add_circle Fungsi jahitan kedepan & kebelakang
add_circle Pressor foot boleh ditukar
add_circle Berat hanya 1 kg

Apa yang terbaik tentang mesin jahit SwissThomas ini adalah anda boleh pilih untuk menggunakannya sama ada menggunakan bateri atau sambungan adapter. 

Bahagian benangnya juga tak mudah putus dan boleh digunakan untuk jahit lubang butang baju kerana dilengkapi dengan 12 corak jahitan. 

Mempunyai 2 mod kelajuan iaitu tinggi dan perlahan dan turut lengkap dengan lampu LED, tempoh waranti 2 tahun, pedal kaki serta pemotong benang. 

Mesin ini tidak mengeluarkan bunyi yang begitu bising, jadi tidak akan mengganggu ahli keluarga anda yang lain ketika sedang digunakan.

Handheld Sewing Machine PinkWhite
Semak Handheld Sewing Machine Pink/White harga dibawah:
add_circle Harga murah, bawah RM100
add_circle Fungsi benang berganda
add_circle Boleh jahit tanpa perlu tanggalkan pakaian
add_circle 2 pilihan warna, merah jambu & putih
remove_circle Tidak sesuai digunakan pada fabrik terlalu tebal

Mesin jahit tangan yang portable, ringan dan bersaiz 24 x 6 x 10cm ini boleh dioperasikan dengan sebelah tangan sahaja. 

Memang sangat mudah dikendalikan oleh orang yang baru belajar menjahit atau tukang jahit professional.

Boleh dikatakan wajib ada di setiap kediaman untuk memudahkan membaiki sebarang koyakan pada baju atau seluar yang tertetas tanpa perlu ke kedai jahit. 

Malah mudah dibawa ke mana-mana kerana boleh berfungsi dengan 2 cara iaitu dengan 4 bateri AA atau sambungan elektrik menggunakan kabel yang disediakan.

Samu Giken Sewing Machine With Dual Speed SEW12RD
Semak Samu Giken Sewing Machine With Dual Speed SEW12RD harga dibawah:
add_circle Mudah dibawa
add_circle Ada lampu & pemegang
add_circle Foot presser boleh diganti
add_circle Lengkap dengan pita pengukur & pedal kaki
remove_circle Bunyi agak bising

Mesin jahit Samu Giken dari Jepun ini direka dengan fungsi jahitan ke depan dan ke belakang.

Malah terdapat 2 mod kelajuan yang boleh dilaraskan agar jahitan pada pakaian lebih kemas.  

Selain itu, mempunyai 12 paten jahitan yang berbeza, jadi mesin ini boleh membantu anda untuk jahit kawasan pakaian yang susah dicapai seperti kolar dan kelim seluar. 

Mesin jahit seberat 2 kg ini juga mampu memutarkan semula benang secara automatik. 

Turut dilengkapi dengan pemotong benang, tension adjuster dan laci kecil untuk simpan jarum serta benang.

Electric Sewing Machine JYSM-301
Semak Electric Sewing Machine JYSM-301 harga dibawah:
add_circle Ada 4 gelendong
add_circle Benang berganda
add_circle Portable & mudah disimpan
add_circle Boleh dibawa ke mana-mana
add_circle Kelajuan boleh dilaras
remove_circle Tidak sesuai dengan kain tebal

Anak gadis mula menunjukkan minat untuk belajar menjahit? 

Apa kata hadiahkan puteri anda dengan mesin jahit mini ini kerana ia sesuai untuk pemula. 

Terdapat pedal kaki dan lampu untuk memudahkan pengguna melihat jarum dengan lebih jelas.

Antara fabrik yang sesuai dijahit dengan alat ini ialah kain kapas, rayon dan linen. 

Sesuai untuk jahitan ringkas seperti lengan baju, sarung bantal, getah rambut dan alas lapik gelas. 

Mesin jahit murah untuk kain tebal
Juki HZL-180SZ Sewing Machine
Semak Juki HZL-180SZ Sewing Machine harga dibawah:
add_circle Ada lampu LED putih & auto needle threader
add_circle Mudah untuk jahit lubang butang
add_circle Motor berkuasa 70W
add_circle 3 posisi jarum
add_circle Ada waranti
remove_circle Agak berat, 6.1 kg

Tak semua mesin jahit bersaiz kecil mampu jahit fabrik tebal tapi dengan alat menjahit Juki ini, anda boleh menjahit kain seperti jeans dan langsir. 

Memiliki 7 corak jahitan, jadi anda boleh jahit macam-macam termasuklah projek hiasan rumah seperti sarung bantal, kraftangan serta seluar anak. 

Selain itu, dengan kebolehan 750 jahitan dalam 1 minit, mesin ini mampu menjahit lebih cepat daripada jenama standard lain. 

Malah, pedal kaki dan meja kecil juga turut tersedia agar kerja-kerja menjahit jadi lebih mudah. 

Mesin jahit murah untuk jahit zip
COCCA 900 Sewing Machine
Semak COCCA 900 Sewing Machine harga dibawah:
add_circle Boleh jahit fabrik tebal
add_circle 10 corak jahitan berbeza
add_circle Mudah untuk jahit kolar baju
add_circle Boleh jahit kelim
remove_circle Tempoh jaminan hanya 1 tahun

Mesin jahit ini memang wajib ada di rumah anda yang gemar menjahit sebab boleh digunakan oleh golongan pemula dan tukang jahit professional. 

Kerja-kerja menjahit anda boleh disiapkan dengan cepat kerana mesin ini boleh menjahit 650 jahitan per minit. 

Manakala lubang butang baju juga boleh siap dijahit semudah 4 langkah sahaja dengan alat ini. 

Jahitan juga jadi lebih kemas dan kukuh kerana boleh menjahit kain secara mengundur automatik. 

Harga mesin jahit ini juga murah iaitu bawah RM400.

Mesin jahit Singer
JUKI 180SZ Sewing Machine
Semak JUKI 180SZ Sewing Machine harga dibawah:
add_circle 750 jahitan per minit
add_circle Benang mudah dipasang
add_circle Boleh jahit lengan baju
remove_circle Agak berat, 5kg

Dilengkapi dengan 9 corak jahitan, mesin jahit Singer ini membolehkan anda untuk menjahit hujung lengan baju dengan mudah. 

Bukan itu sahaja, pengguna juga boleh siapkan lubang butang baju dengan cepat sebab mesin ini lengkap dengan ciri jahitan lubang butang automatik semudah 4 langkah. 

Alat jahitan seperti gelendong, benang dan jarum juga tidak akan bersepah atau hilang sebab boleh disimpan dalam laci kecil yang ada pada mesin jahit ini. 


Cara Pasang Jarum Mesin Jahit 

Kedengaran agak susah kan tapi dengan teknik yang betul, dalam masa beberapa minit sahaja jarum akan siap dipasang pada mesin jahit anda. 

  1. Mula-mula, skru pada pemegang jarum mesin perlu dilonggarkan. 
  2. Masukkan bahagian rata jarum menghala ke arah skru .
  3. Kemudian, skru pemegang jarum perlu diketatkan.
  4. Pusingkan roda imbang untuk tengok kedudukan jarum 

Setiap mesin jahit ada cara untuk memasang jarumnya yang tersendiri. 

Jadi, untuk lebih mudah faham, anda digalakkan untuk tonton video tutorial pemasangan jarum mesin jahit seperti yang kami kongsikan ini. 


Artikel Berkaitan

End of Article