Vacuum Cleaner, atau vakum, adalah antara alatan yang wajib berada di rumah kerana ia sangat membantu dalam kerja-kerja pembersihan. Bukan sahaja mudah digunakan, ia juga dapat sedut habuk dengan sekelip mata, termasuk sisa makanan dan sampah-sampah kecil pada tempat yang sukar dicapai berbanding dengan menggunakan penyapu.

Untungnya, dengan teknologi serba moden kini, bentuk vakum pun dah tak terlalu besar macam dahulu lagi. Terdapat pelbagai jenis yang bersaiz kecil, ringan dan mudah digunakan. Tak percaya? Cuba lihat beberapa jenama vakum yang kami telah senaraikan dibawah: 

1. Milux Cyclonic Handheld Vacuum Cleaner MVC-821

Vacuum cleaner terbaik untuk karpet
Harga mulai RM159.10
Beli di Shopee Malaysia

Vakum ini memiliki kuasa berkelajuan 400watt. Walaupun bersaiz kecil, ia mampu menyedut habuk dengan kuat yang terdapat pada celah-celah perabot dan juga karpet. Dengan adanya batang pemegang yang panjang, ia juga dapat membersihkan bahagian tinggi seperti siling. Vakum ini bersaiz kecil dari segi reka bentuknya dan sangat ringan. Malah, saiznya turut menjimatkan ruang untuk menyimpannya di rumah.

Review pengguna: Sangat ringan, budak-budak pun boleh angkat. Suction kuat. Bunyi takde la sebising vacuum midea. Posmen siap tanya lagi beli mana, harga berapa ? hope yg ni tak cair macam yg midea sblm ni ? - Rhnieza

1 orang telah menambahkan produk ini ke dalam Wishlist mereka

2. Electrolux Vacuum Cleaner Z1231 (1600W) Bagless 320W Suction Power With Speed Regulator

Vacuum cleaner kecil terbaik untuk bulu kucing
Harga mulai RM215.00
Beli di Shopee Malaysia

Vakum kecil yang berkuasa setinggi 1600watt ini sangat sesuai untuk rumah yang mempunyai ruang penyimpanan terhad. Tambahan pula, dengan keberkesanannya dalam menyedut habuk dengan penggunaan penapis HEPA, ia membantu memberikan rumah anda persekitaran yang lebih sihat kerana berkesan untuk menapis habuk sehingga 94%. Vakum ini juga boleh membersihkan debunga dan bulu kucing.

Review pengguna: Suction kuat karpet pon terangkat – Pelanggan Lazada

1 orang telah menambahkan produk ini ke dalam Wishlist mereka

3. Morphy Richards SuperVac 2-in-1 Cordless Vacuum Cleaner 732005

Vacuum cleaner terbaik untuk lantai
Harga mulai RM399.00
Beli di Shopee Malaysia

Vakum tanpa wayar 2 dalam 1 ini sangat mudah untuk dikendalikan. Ia mampu beroperasi sehingga 35 minit. Anda boleh memilih sama ada ingin menggunakan bersama batang ataupun tanpanya. Apa yang lebih menarik tentang vakum ini adalah ia dapat menyedut habuk dengan kuat pada kawasan yang sukar untuk dicapai dan juga mudah untuk disimpan apabila tidak digunakan kerana badannya boleh dilipatkan sahaja.

Review pengguna: Dengan 6 kucing dan anak kecil, vakum ini menjadikan hidup saya lebih mudah. Cuma ia hanya sedikit berat dan bekas debu kecil.. – Nurul A

4. Sharp ECNS16R Bagless Vacuum Cleaner (White)

Vacuum cleaner kecil terbaik murah watt kecil
Harga mulai RM209.00
Beli di Shopee Malaysia

Vakum tanpa beg habuk ini mempunyai reka bentuk yang cantik dan padat. Ia sangat mudah untuk beroperasi dan menggunakan sistem penapisan HEPA. Bukan sahaja itu, malah ia turut mempunyai lampu penunjuk LED untuk memaklumkan apabila tempat habuk sudah mencapai tahap penuh. Vakum yang menyedut segala jenis habuk di rumah anda dan juga tidak memerlukan ruangan yang besar untuk menyimpannya.

Review pengguna: Alhamdulillah...terbaik....mmg best.... vacuum langsir.  semua habuk2 keluar ...mata kasar x nampak....tp dah vacuum baru tau dust sangat2 byk.... – Sity J.

1 orang telah menambahkan produk ini ke dalam Wishlist mereka

5. HETCH UV Vacuum Cleaner Dust Mite Killer - 4 in 1 Multi-function 600W FREE Crevice Nozzle & Round Brush

Vacuum cleaner kecil terbaik untuk komputer
Harga mulai RM299.00
Beli di Shopee Malaysia

Vakum ini mampu menyedut habuk diruangan terhad seperti sofa, bantal, keyboard, almari, siling dan juga tirai. Selain itu, ia juga menggunakan teknologi UV light germicidal yang dapat membunuh bakteria, hama dan alergen udara sehingga 99.9%. Kecil bukan sebarangan kecil, kerana ia juga mampu melakukan tugasan membersih dengan menggunakan sistem penapisan yang boleh dibasuh dan digunakan semula.

Review pengguna: Item mempunyai sedutan yang sangat baik, dapat mengosongkan banyak habuk dari tempat tidur, dan lokasi yang berbeza. Datang dengan lampiran kabel yang mungkin menjadi masalah apabila anda mahu bergerak. – Liang K

6. BLACK + DECKER DVA315JF Cordless Lithium Ion Hand Vacuum 10.8V

Vacuum cleaner kecil terbaik yang kuat dan sesuai untuk kereta
Harga mulai RM219.00
Beli di Shopee Malaysia

Vakum ini mempunyai reka bentuk yang unik dan sangat mudah untuk dibersihkan. Tambahan pula dengan kecanggihan yang terdapat pada vakum ini menjadikannya lebih menarik kerana ia mempunyai penunjuk lampu ketika mengecas untuk memaklumkan sama ada ia sedang mengecas ataupun telah cas sepenuhnya. Hanya dengan menekan satu butang anda boleh memulakan kerja menyedut. Jadi jangan tunggu lagi kerana vakum ini sangat berbaloi untuk dimiliki.

7. Khind 1200W Bagless Vacuum Cleaner VC8209

Vacuum cleaner kecil terbaik yang tidak cepat panas
Harga mulai RM138.99
Beli di Shopee Malaysia

Vakum ini berkuasa tinggi 1600watt dan mampu menyedut habuk dengan pantas. Malah ia turut dapat menjimatkan masa mengemas anda dengan badan yang mempunyai roda untuk memudahkan pergerakan. Bukan sahaja itu, ia mempunyai penyimpan habuk yang besar dan amat sesuai digunakan untuk kegunaan kedai ataupun rumah. Vakum yang baik kerana memiliki plug wayar yang panjang, ia tidak cepat panas dan bersaiz sederhana untuk memudahkan anda untuk menyimpannya.

Review pengguna: terima bungkusan dalam keadaan baik. Suction kuat, cuma tiup penyedut agak pendek. – Pelanggan Lazada

Penafian: Harga yang disenarai adalah semata-mata rujukan harga produk. Harga produk mungkin akan berubah, bergantung kepada promosi dan diskaun oleh pedagang e-commerce. Jika adanya produk yang sudah tidak dijual, sila emel kepada [email protected] Terima kasih!

Tentang S. Amirah

-Remember to have courage & be kind - Parttime writer & fulltime mother of one

Simpan sekarang, beli nanti. Kami akan memberitahumu jika harga turun!