Welcome Citizen!

Simpan sekarang, beli nanti. Kami akan memberitahumu jika harga turun!

Welcome Citizen!

Setup your account or continue reading!

Settings

Stress Di Tempat Kerja? Ini 7 Tips Mudah Untuk Menanganinya.

Baca ni sebelum anda melenting.

Product in this article

Credit: criticalspectator.com 

Baru-baru ni kecoh satu negara tentang satu kes pergolakan dalam arena politik negara. Sesetengah pihak melabelkannya sebagai kes belot. Hmm.. cakap tentang belot, teringat pula penulis tentang kes dibelot kawan sendiri di tempat kerja. Biasalah dalam dunia ni memang macam-macam pe’el, sedangkan lidah lagi tergigit ni kan pula kawan-kawan.

Bila dibelot memang rasa panas je hati kan? Nak-nak pulak dengan cuaca yang dah kembali panas terik. Hati panas, badan panas, semua panaslah senang kata. Sabar….tak guna marah-marah. Jom cuba tips mudah ni untuk kekal tenang.

1. Maintain 'cool'

Kadangkala bila marah memang susah untuk maintain cool. Nak stress-eating pun manalah ada mood nak lepak mamak atau restoran kan. Waktu tengah panas ni memang best kalau dapat makan ice cream dan duduk dalam privacy.

Baskin Robbins Handpacked Ice Cream- Pint

RM 33.5

Kini segalanya di hujung jari. Dengan hanya satu klik, anda boleh dapatkan voucher ice cream daripada Baskin Robbin ini. Yang pasti, lebih murah daripada walk-in. Syoknya dapat layan ice cream!

2. Luahkan Secara Fizikal

Apabila dibelot perasaan terluka tapi tak terluah dengan kata-kata, mulalah keluar segala bunga silat yang ada. Tak perlu lah sampai begitu sekali.

Tree's Care Hand Therapy Ball

RM 19.9

Dengan bola terapi ini, anda boleh menghilangkan stress tanpa melukakan sesiapa. Bukan tu sahaja, tangan dan jari anda akan lebih kuat dan darah juga akan lebih lancar. Marah hilang, kesihatan pun dapat. Untung!

3. Legakan sakit leher dan bahu

Marah kalau dibiarkan kadang-kadang boleh naik sampai ke kepala. Leher pun mulalah rasa tegang semacam sampai tak selesa nak lakukan aktiviti harian.

OSIM uCozy 3D Neck Massager Red

RM 378

Gunakan pengurut leher dan bahu yang kecil dan boleh digunakan di mana sahaja ini. Ia mungkin tak dapat melegakan hati yang panas tetapi ia dapat meredakan kesakitan dan menenangkan anda. 

4. Lakukan spa DIY

Kebiasaannya lavender digunakan di spa dan pusat kecantikan untuk memberi ketenangan kepada pelanggan sebelum diteruskan dengan treatment. Gabungan air suam dan bauan lavender bukan sahaja dapat menyegarkan badan anda malah menenangkan jiwa yang kacau.

Watsons Lavender Scented Cream Bath 1L

RM 11.22

Lakukan spa anda sendiri di rumah dengan sabun mandi berasaskan bauan lavender ini. Bauannya yang kekal lama dan menyegarkan pasti dapat memberikan anda ketenangan.

Baca lagi: Masa Untuk Hapuskan Kuman dan Bakteria Dengan 8 Sabun Mandi Ini

5. Biarkan perasaan marah anda dibuai angin lalu

Setiap hari anda tunggu hujan turun, tapi setiap kali tu jugak cik matahari muncul dengan gilang-gemilangnya. Cuaca sekarang ni memang tak membantu lagi-lagi bila tengah stress atau marah. Ini wajib ada dalam simpanan ada:

Rechargeable Portable Handy Mini Fan

RM 7.35

Kipas yang kecil, ringan dan ini boleh dicharge semula dan boleh menemani anda tatkala hati sedang panas atau di mana jua anda berada. 

6. Lupakan masalah dan nikmati alam mimpi yang indah

Dah cuba macam-macam tapi masih lagi berasa marah? Kadangkala isunya tidak sebesar mana tapi mungkin kerana anda sedang penat atau stress dengan isu-isu lain yang menekan. Cuba sehabis baik untuk lupakannya buat seketika dan dapatkan tidur yang secukupnya.

Bamboo Foam Rebound Memory Sleeping Pillow

RM 16.49

Bantal dengan material yang diterbangkan dari German ini adalah hypoallergenic serta boleh dicuci dan dikeringkan dengan mesin. Ia mampu melegakan sakit akibat urat leher yang tegang, membolehkan anda untuk berehat dan tidur nyenyak.

Baca lagi: Masa Untuk Tidur Dengan Lebih Selesa Melalui 9 Bantal Pilihan Terbaik Kini

7. Mengadulah pada yang sentiasa mendengar

Apabila sedang menghadapi masalah, kita sering lupa bahawa anda yang sudi mendengar. Jangan simpan seorang diri, kelak menjadi racun dalam diri. Dengan meluahkannya anda akan lebih tenang dan tidak berasa keseorangan. Lebih-lebih lagi nak dekat ramadan ni, mari pakat ramai-ramai tambah amalan dan dekatkan diri dengan ilahi.

Telekung Pasteleena Royal Rose

RM 99.00

Didatangkan dengan sulaman exclusive dengan corak daun yang halus berukir, telekung ini dapat memberikan keselesaan yang berpanjangan dalam mengerjakan ibadah.   

Baca lagi: Ibadah Lebih Nyaman Dengan 8 Telekung Cantik Dibawah RM 200 Dari Jenama Tempatan

Jadi marilah kita lakukan yang terbaik untuk mengawal emosi walau dalam apa jua situasi supaya tidak mengeruhkan lagi keadaan, bak kata pepatah 'buang yang keruh, ambil yang jernih'.

Penafian: Harga yang disenarai adalah semata-mata rujukan harga produk. Harga produk mungkin akan berubah, bergantung kepada promosi dan diskaun oleh pedagang e-commerce. Jika adanya produk yang sudah tidak dijual, sila emel kepada [email protected] Terima kasih!

Suka menulis tentang produk-produk menarik? Jom tulis untuk kami!

End of Article