Welcome Citizen!

Simpan sekarang, beli nanti. Kami akan memberitahumu jika harga turun!

Welcome Citizen!

Setup your account or continue reading!

Settings

Bosan Dengan Baju Kurung? Ini 10 Gaya Mix & Match #OOTD Selebriti Tahun Ini!

Raya kan setahun sekali?

Product in this article

Anda dah rancang belum #OOTD untuk sepanjang musim Aidilfitri tahun ini? 

Umumnya kita akan mengenakan set pakaian tradisional pada hari raya pertama dan disusuli pada hari raya kedua. Ini kerana kebanyakan aktiviti ziarah-menziarahi dilangsungkan pada dua hari tersebut. Tapi bila masuk hari raya yang ketiga dan seterusnya mulalah kita mati akal untuk memilih baju. Ada pula yang terasa rimas bila setiap hari mengenakan baju kurung dan kebaya. 

Jangan risau tidak ada syarat pun anda wajib memakai baju tradisional untuk menyambut sebulan Aidilfitri. Carilah keselesaan anda sendiri dalam mengayakan fesyen Raya. Cuma anda perlu berhati-hati agar pakaian tidak menjolok mata dan sesuai untuk majlis yang dihadiri. Edisi kali ini menampilkan beberapa seleksi inspirasi #OOTD dari selebriti tempatan untuk dijadikan idea baju raya anda nanti. 

10 Idea Mix & Match Untuk #OOTD Anda

Stail Selesa Balik Kampung - NEELOFA

View this post on Instagram

A post shared by Neelofa (@neelofa) on

Mungkin anda akan menempuh perjalanan balik kampung yang panjang. Jadi pastikan anda memakai baju yang selesa samada untuk perjalanan jauh atau dekat. Penampilan dari selebriti terkenal, Neelofa yang sememangnya sesuai untuk perjalanan jauh. T-shirt longgar, baggy jeans dan kot besar untuk keselesaan tubuh anda. Malah diselitkan juga kaca mata hitam untuk melindungi mata dari sinar matahari ketika memandu.

Vero Moda Casual 3/4 V Neck Top

RM 59.60

Zalora Basics Basic Oversized Double Breasted Coat

RM 57.9

Vero Moda Nemo 7/8 HW Loose Jeans(SL)

RM 107.60

Cat Eye Sunglasses For Women

RM 13.2

Tiru Gaya Kontemporari Raya SHARIFAH SAKINAH 

View this post on Instagram

A post shared by Sharifah Sakinah Al-Khaired (@sharifah_sakinah) on

Tak sangka sekali imbas ingat pakai baju kurung rupanya blaus tunic! Gaya gabungan moden dan tradisional ini boleh digayakan bersama seluar mahupun skirt. Himpunkan bersama beg tangan bucket dimana anda boleh letak kamera, duit raya dan minyak wangi kit penting untuk Hari Raya.

Vero Moda Fuchsia 9/10 Wide Pants

RM 99.60

Vero Moda Lynn Bag

RM 79.60

Carlo Rino Bravo Stylo Mules with O-ring

RM 49

Gaya Lepak Raya Bersama Rakan - FAZURA

View this post on Instagram

A post shared by Nur Fazura (@missfazura) on

Bila lepak bersama rakan-rakan anda jangan lupa untuk kemas dalam ber #ootd biarpun bukan memakai baju kurung. All black looks seperti Fazura sudah cukup memadai, anda tetap tampil modest dengan blaus lengan panjang, seluar matching color, sneakers putih dan dihiasi kerlipan subang telinga. Sempoi habis gaya ini untuk keluar lepak raya!

Vero Moda Straps Cross Strap Back Batwing Sleeves Dress

RM 119.70

Vero Moda Stretch Knitted Crop Pants

RM 59.50

Elfi 925 Sterling Silver Rose Petals Earrings SE58

RM 24.9

Rubi Lydia Sock Trainers

RM 129

Tetap Ayu Tanpa Baju Tradisional - SCHA ALYAHYA

View this post on Instagram

A post shared by Scha Alyahya™ (@schaalyahya) on

Kan sudah beritahu anda tak perlu borong semua baju kurung yang ada dikedai. Lihat Scha menyarung dress labuh kemudian layer bersama blazer, hasilnya tetap sesuai untuk dijadikan gaya pada hari raya. Buat anda yang free hair, boleh kenakan headband mengerlip yang disyorkan. Tip top gaya baru raya tahun ini!

Vero Moda Women's Flower Print Spaghetti Straps Dress

RM 409.00

Vero Moda Hurry 7/8 Blazer

RM 139.60

Vero Moda Alva Bag

RM 99.60

Crystal Headband

RM 11.66

Copy Corak Dress ELFIRA LOY Ke Open House 

View this post on Instagram

A post shared by @elfiraloy on

Jika anda memang sukakan corak floral apa kata ubah selera dengan corak brocade floral seperti baju Elfira Loy. Gaya paling ringkas untuk menghadiri majlis jamuan rumah terbuka. Kalau rasa boring dengan maxi dress tambah tali pinggang dan block heels matching dengan corak baju anda.

Poplook Zanna Zip-Front Maxi Dress

RM 149.00

Vero Moda Kitty Denim Block Heel Sandal

RM 119.60

Vero Moda Ombi- Scarf

RM 59.50

Colourful Thin Skinny Waistband Adjustable Women Belt

RM 4.41

Serlah Gaya Romantik Renda Bagai AMEERA KHAN

View this post on Instagram

A post shared by Ameera Khan (@littlemisskhan) on

Tonjolkan sisi romantik anda dengan memilih fabrik renda untuk raya ini. Cukup ringkas, manis dan tidak berkelip mata memandang Ameera Khan. Padankan baju dan skirt renda kamu dengan kasut bertatahkan permata bagi menghidupkan lagi aura romantis. Lupakan rantai dan gelang gantikan dengan jam tangan barulah molek.

Vero Moda Elastic Boat Neck Elastic Waist 3/4 Sleeves Laced Tops

RM 99.50

Vero Moda Women's Autumn New Lace Fabric Color Half Skirt

RM 139.60

Mel & Molly Nyla Embellished Heels

RM 139.00

Stail Kasual HANIS ZALIKHA Pun Sesuai Untuk Raya 

View this post on Instagram

A post shared by Hanis Zalikha (@haniszalikha) on

Dress polos putih inspirasi dari Hanis Zalikha memadai untuk dijadikan #OOTD raya. Anda juga boleh menyarung seluar dengan warna berlawanan supaya lebih menyerlah. Mana-mana baju putih pun boleh dipadankan dengan apa jua warna. Gantikan tumit tinggi dengan kasut loafer untuk kelihatan lebih rileks.

Vero Moda Embroidered Pattern 3/4 Sleeves Midi Shirt Dress

RM 179.60

FV Basics Sofhea Skinny Jeans in Dark Maroon

RM 49.50

Vero Moda Rivet Hardware Loafer Shoes

RM 124.50

Korea Pearl Hairpin (8pcs)

RM 15

Sarung Kardigan Inspirasi SHARIFAH ROSE

View this post on Instagram

A post shared by Sharifah Rose Sabrina (@sharifahrose_) on

Cukup dengan blaus, dress dan kemeja apa kata cuba pula dengan kardigan seperti Sharifah Rose. Pilih kardigan yang tidak jarang supaya boleh dipakai bersama baju inner. Jadikan ia seperti dress dengan padanan skirt labuh. Pelengkap gaya anda ialah dengan beg tangan klasik, barulah ada aura raya disitu.

Vero Moda Vilanova L/S Robe

RM 159.60

LILIT. Long Sleeves Turtleneck Inner

RM 49.00

Vero Moda Pleated Beads Knitted Gauzy Skirt

RM 199.50

High end Knitted Wood Handbag

RM 40.3

Manis Ziarah Raya Ke Rumah Bakal Mertua Ala MIRA FILZAH

View this post on Instagram

A post shared by MIRA FILZAH (@mfmirafilzah) on

Buntu akal tak tahu nak sarung apa ke rumah bakal mertua nanti? Apa kata anda cuba tampil ayu dan comel dengan pilihan blaus ropol seperti Mira Filzah. Padankan pula dengan skirt labuh bercorak bunga-bungaan. Jangan lupa jinjit beg tangan sebagai aksesori pelengkap. Biasalah first impression tu kan penting!

Vero Moda Frilled Trims Ribbon Plaid Chiffon Shirt

RM 124.50

Zucca Cute Heart Printed Skirt Labuh

RM 29

Vero Moda Clip Bag

RM 74.70

Stail Raya Di Pejabat, Sekali-Sekala Seperti YUNA

View this post on Instagram

A post shared by Y U N A (@yuna) on

Habis seminggu raya sudah tiba masuk ke pejabat semula. Jangan matikan begitu sahaja mood raya anda. Tampil segar dengan gaya pejabat yang baru bersama padanan kemeja labuh dan seluar denim. Sarung kaki anda dengan kasut raya bertumit tinggi dan anting-anting hoop sebagai penaik seri.

Vero Moda Women's Striped 3/4 Sleeves V-Neckline Shirt

RM 71.70

Vero Moda Women's Raw-Edge Trims Rolled Cuffs Capri Jeans

RM 99.60

Vero Moda Artificial Leather Spliced Fabric Pointed Toe High-Heeled Shoes

RM 89.70

Twist Style Korean Earring Round Circle

RM 8.9

Penafian: Harga yang disenarai adalah semata-mata rujukan harga produk. Harga produk mungkin akan berubah, bergantung kepada promosi dan diskaun oleh pedagang e-commerce. Jika adanya produk yang sudah tidak dijual, sila emel kepada [email protected] Terima kasih!

Suka menulis tentang produk-produk menarik? Jom tulis untuk kami!

End of Article